Saturday, November 17, 2012

Apam Mekar...

Assalamualaikum....
Petang ni merajinkan diri wat apam mekar yg mcm malu2 je nk mekar.Walaupun malu2 tapi hasilnya sungguhlah gebu n lembut,mkn panas2 lagi sedap siyes ooo..Budak2 ni siap je kukus,jap2 capai jap2 capai,tgh lapar la agaknya tu yg x nyempat2 nk tunggu umi siapkan semua sekali lagipun cuaca mendung je,perut pun cepatla laparnye.Melihatkan keadaan anak2ku yg mkn mcm x hengat dunia,aku pun ketepikan sikit utk aku nk mkn nnt kang aku lak yg kempunan.teruk betul umi diorg ni kan hihihi.En hubby plak mkn dgn stail dia,apam tu dicicah dgn air kopi.apa2 je la yang oiii janji masuk perut jgn masuk en dustbin suda.
Ok la saja tepek resepi kat sini,nnt senanglah nk rujuk kalo nk buat lagi dan nk bagi dia mekar setaman lak..






Apam MekarResepi asal - Fatmah bahalwan
                  - hazila my small  kitchen

                  - zila4ever.blogspot.com

Bahan -bahan225gram gula pasir
2 biji telur
250 gram tepung gandum
1 teaspoon ovellate
1 teaspoon baking powder
150ml air soda - sprite
1 teaspoon pandan paste
pewarna yang digemari-zura guna pewarna hijau n merah..


Cara-caranya

  1. siapkan pengukus-biar wapnya keluar dengan banyak -penting
  2. pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang (warna akan bertukar krim atau keputihan) - sangat penting
  3. masukkan ovellate dan pukul lagi
  4. ayakkan tepung dan baking powder.
  5. masukkan tepung berselang seli dengan air sprite.
  6. pukul hingga kental dan pekat..
  7. bila ambil sesudu adunan dan tuang kembali,adunan akan ambil masa untuk jatuh semula kedalam bekas.
  8. masukkan perisa pandan.bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  9. letak pewarna yang digemari.
  10. susun papercup dalam acuan lompang.
  11. tuang kedalam papercup secara berselang seli..hampir memenuhi papercup.
  12. kukus sehingga 20 minit.
  13. sedia dihidang

No comments:

Post a Comment