Monday, July 9, 2012

PAU YANG X GEBU....

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia....
Menu untuk minum petang yg da beberapa hari zura buat pau sbb tekak ni rasa mcm nk makan pau (n3 tertunda lagi ).Ni kira 1st time zura buat pau,kejadiannya xla menghampakan sgt pun cuma x gebu je,lain kali wat nk uli lama sikit n nk pakai tepung pau.Zura ambil resepi ni dari buku resipi Chef Hanieliza 'Senangnya Memasak...Kuih Kukus'.Dalam buku ni ader 23 jenis kuih kukus dan disertakan gambar cara2 nk membuatnya,nanti bila ader kelapangan bolehla zura cuba yang lain plak...


Pau


Sumber:Chef Hanieliza

Bahan2:
500gram tepung pau ataupun tepung gandum 3 cawan
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan yis mauripan
2 sudu makan minyak masak
1 cawan air suam


Cara2:

-Gaul rata semua bahan kecuali air suam.
-Masukkan air suam sedikit demi sedikit sehingga habis.
-Uli sehingga licin (tidak melekat pada tangan)
-Tutupkan dgn kain dan biarkan sehingga naik 2x ganda.
-Tumbuk adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
-Bulatkan dan masukkan inti mengikut citarasa sendiri.
-Lapikan adunan di atas keratan daun pisang ataupun kertas.
-Biarkan adunan sehingga naik lagi.Panaskan kukusan.
-Masukkan adunan dan kukus selama 10-15 minit.Buka tudung kukusan dgn berhati2 supaya wap x menitis diatas adunan pau.
-Sedia dihidangkan....

No comments:

Post a Comment