Wednesday, August 8, 2012

TART NANAS TERATAI

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...
wah lama btl x update blog,da naik bersawang da,labah2 pun da makin banyak wat port2 baru hihihi..biasala tuan tanah ni rasa suam2 kuku je nk berblog ,kira update ikut suka hati tu yg asyik bersawang je hihhihi.Okla diam x diam da 19 hari kita berpuasa,rasa sekejap je kan,x sampai 2 minggu da nak raya.Bercakap pasal raya ni kan,mesti de biskut raya kan,jadinya semlm zura pun merajinkan diri mengukis tart nanas nie.Mula2 ingat nk buat tart gulung tapi entah mcmana dtg plak virus M nk menggulung ni,jadinya zura pun test la wat tart teratai ni.best plak zura rasa bila main terap2 doh ni.Resipinya zura ambil kat SINI dan utk simpanan, zura C n P resipinya kat blog zura.Terus terang zura ckp tart ni mmg memenuhi citarasa zura,bila ngap je terus cair dimulut...














TART NENAS TERATAI
by: Kak Anim & Kak Ita

Idea ilham : Chef Asma

4 oz butter - 115 gram 
4 oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
sedikit garam
air sejuk
Pecahkan telur di dalam bekas adunan,Masukkan butter dan minyak sapiGaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whiskMasukkan tepung sedikit demi sedikit.Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min


JAM NENAS
 by: Kak Anim
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan







p/s:zura guna jam nenas yg ready made je yg ade jual kat kedai bakery..






No comments:

Post a Comment