Friday, June 8, 2012

PAIS AYAM TEMASEK

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...
Salam hari Jumaat,penghulu segala hari semoga hari ini kawan2 di luar sana diberi kerahmatan dan keberkatan dari Allah S.W.T.Diam x diam tinggal 2 hari lagi sekolah akan dibuka,semua persiapan da siap ke.Walaupun anak zura baru je sekolah tadika tapi zura da siapkan da semuanya.ye la budak baru 6thn,kata org tu manja lagi semua benda nk suruh umi dia yg buatkan tapi yg pasti kasut sekolah Haris dia sendiri yg basuh,bkn apa kena latih dia dr sekrg.Ok la kita berbalik pada resipi hari ini,sebenarnya masa BW kat blog Cik Mat Gebu zura terpandang resipi ni,sungguh menyelerakan jadinya zura pun try test la.Bila da cuba betulla kata CMG rasa dia mcm rendang lau letak lengkuas,kerisik n serai lebih jadila rendang.tapi yg pasti mmg SEDAPPPPPP lagi2 kalo mkn dgn nasi panas x sedar da 2x tambah nasi,en hubby pun kata sedap.Sesiapa yg nk merasa tu kena la cuba dulu baru blh tahu rasa dia.Jom kite tgk resipi




Resipi Asal:Puan Aini Salim
Sumber:Che Mat Gebu n Kak Ayu


BAHAN-BAHANNYA :-
1 ekor ayam, dibelah dua (mat guna 4 bahagian ayam dan potong 2 setiap 1 bahagian)
1 helai daun kunyit, hiris halus
2 helai daun limau purut, disiat
2 cawan santan
2 camca besar gula melaka (mat guna 1 camca besar)
1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
Garam dan perasa secukup rasa (mat tak letak perasa, tapi ganti dengan kiub ayam)
Daun pisang secukupnya 

BAHAN KISAR HALUS :
4 camca besar cili kisar (mat guna 2 1/2 camca besar)zura pun sama
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
8 biji buah keras (mat guna 5 biji)
2 batang serai, hiris halus
Beberapa biji cili padi (optional)-zura x letak
1 camca besar serbuk ketumbar
1 camca teh serbuk jintan manis

CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering. Biar sejuk sedikit.
  3. Sedia kan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit, bungkus dan semat dengan lidi sate. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190C. Hidangkan panas bersama nasi. 

No comments:

Post a Comment