Tuesday, June 5, 2012

MOIST CHOC.CAKE

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..
Hari ni masukkan N3 yg tertunggak,kek ni da lama buat n da pun masuk dlm wall FB.Walaupun da byk kali buat kek ini tp kali ini guna ganache yg x payah guna coklat masakan..credit pada Ratu Kebaya sbb bg resipi ganache ni dan.resipi kek mcm biasa la zura guna resipi dari ros jintanmanis,jom kite tgk resipi...






Bahan2:

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak 
1 cawan gula
1 cawan air suam 
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur 
beberapa titik esen vanila



Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan.

Topping:
fresh milk,susu pekat (zura tmbah),2 sudu serbuk koko,1 susu butter
kacau semua dlm periuk hingga sebati,bila da likat curah atas kek..



No comments:

Post a Comment