Friday, August 10, 2012

ALMOND LONDON....

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...
Hari ni x mo tulis panjang2 sbb byk keje yg menanti.Biskut ni zura buat mlm tadi,da siap bakar blh plak tertdo.Nasib baik terjaga pkl 2 pagi,pe lagi pagi2 buta tu zura da mulakan projek mandikan biskut ni dgn coklat dan siap ngam2 masa nk sahur.Bagi zura biskut ni rapuh sgt,xthula org lain buat sama x dgn zura pastu kena hati2 bila memegangnya kalo terkuat je abis berderai,lagi satu kan sebelum dibakar comel2 je bentuknya tapi bila siap bakar ah amik ko..montel2,gebu,mcm2 saiz ada hihihi.Paling menguji kesabaran bila nk menyalut dgn coklat,x kemas langsung.ada yg ok ade yg sememeh.tapikan bila da salut dgn coklat nasib baikla da x berderai kira okla.Lagipun inilah pertama kalinya zura buat biskut ini sebab tu byk sgt songehnya hihihi.











Sumber:Kak Azlita


ALMOND LONDON

Anggaran dalam 120 - 150 biji

250 gm butter
450 gm tepung gandum
2 sudu kecil emplex
140 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipangang

Untuk menyalut biskut
Cawan kertas secukupnya 
Coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg di panggang

Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex ketepikan
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh seberat 6 gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.
Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.Boleh juga hiaskan ikut citarasa masing.

No comments:

Post a Comment