Thursday, May 17, 2012

Bahulu Gulung

Salam 1 Malaysia..
Ari ni x mo tulis panjang2,just nk share je n3 bahulu gulung yg zura buat petang semlm,buat ni pun gara2 teringinnnnnn sangat nak mkn,buatnyer xla susah mana n bahan2 pun simple sesgt.Resepi zura amik dari dapur kak Dayang,sapa2 yang nak cari resepi kek lapis Sarawak bolehla bertandang ke dapur beliau,byk resepi kek lapis yang sungguh menyelerakan.. ok la jom tgk resepi


 
sori la mutu gmbr x memuaskan hati...



Bahulu Gulung
resepi : Dayang Jack

Bahan-bahan :
( dulang saiz 9" x 7" atau 10" x 10" x 1" - Satu gulung utk 3-4 orang )
  • 90g tepung gandum (diayak)
  • 3 biji telur A (telur yang segar pada suhu bilik)
  • 5 sudu besar gula halus
  • 1 sudu kecil esen vanilla / jus lemon
  • jem secukupnya (DJ menggunakan filling strawberi)zura guna jem bluberry
  • sedikit gula halus untuk taburan - boleh skip

Cara-cara
  1. Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
  2. Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek mjd lebih ringan dan lembut stlh masak)
  3. Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dengan cara kaup balik. (kaup tepung dengan perlahan sahaja) 
  5. Tuangkan adunan ke dalam dulang yang telah disediakan. Ratakan.
  6. Bakar pd tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lg selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan. Jadi, hrp2 dpt adjust sendirilah yer.
  7. Panaskan jem raspberi sehingga cair.
  8. Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
  9. Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.
  10. Gulung dgn kemas dgn menggunakan kertas minyak.
  11. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.
***boleh rujuk di MYR untuk lihat step berserta gambar.




No comments:

Post a Comment